Op de boerderij ...

Misschien ben je wel eens op een kinderboerderij geweest. Je kunt daar varkens door de modder zien rollen. Kippen scharrelen er vrolijk rond. En kalfjes eten de hele dag rustig van het gras en drinken melk bij hun moeder.

Op de meeste echte boerderijen gaat het er niet zo vrolijk aan toe. De dieren komen er nooit buiten. In één stal zitten vaak duizenden dieren. Met behulp van machines en speciaal voer wordt ervoor gezorgd dat varkens zo snel mogelijk groeien, kippen veel eieren leggen en koeien zo veel mogelijk melk geven. Daardoor blijven de prijzen van vlees, melk, eieren en kaas laag. Maar de dieren kunnen niet meer leven zoals ze het van nature graag zouden willen.

Hoe is het zo gekomen?

Vroeger waren er veel boeren en de boerderijen waren klein. Op het land verbouwden de boeren gewassen en ze hielden dieren voor hun vlees, melk of eieren. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw gingen boeren steeds meer dieren houden en werden hun bedrijven steeds groter. De regering wilde namelijk dat zij zo goedkoop en zo veel mogelijk voedsel produceerden. Boeren kregen subsidies om grote stallen te bouwen. Vroeger hield een veeboer vaak allerlei soorten vee. Tegenwoordig zijn veel boerderijen gespecialiseerd in één diersoort om daar zo goedkoop mogelijk in te kunnen zijn. Zo ontstonden er grote ’dierenfabrieken’. Al die dierenfabrieken bij elkaar noemen we de 'bio-industrie'. Sinds kort worden ze ook vaak 'vee-industrie' genoemd.

Dier of ding?

Vroeger dacht men dat dieren dingen zijn zonder gevoel. Inmiddels weten we wel beter: dieren kunnen pijn voelen en vreugde ervaren.
Er zijn verschillende manieren om te zien of een dier zich prettig voelt. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar het gedrag. Kijk maar eens naar een hond. Een hond kwispelt als hij blij is. En als hij bang is zie je dat aan zijn staart die tussen zijn benen hangt. Zo kun je ook zien dat dieren in de bio-industrie zich niet goed voelen. Zij kunnen zich niet natuurlijk gedragen en in plaats daarvan gaan ze raar doen. Kalveren staan zichzelf uit verveling overmatig te likken, zeugen bijten urenlang op stalen stangen of knarsen met hun tanden en mestvarkens bijten in elkaars staarten! Al die varkens, kippen en runderen in de bio-industrie lijden aan stress. Daardoor worden de dieren sneller ziek. En alsof dat nog niet genoeg is, vinden er talloze ingrepen plaats om de dieren aan te passen aan de barre omstandigheden. Bij kippen worden snavels afgekapt, bij varkens worden staarten afgeknipt en runderen worden onthoornd. Het lijkt wel alsof wij dieren nog steeds als dingen zien.

Wat vind jij?

Wetenschappers hebben vastgesteld dat dieren pijn kunnen lijden. Toch vinden bij miljoenen dieren zeer pijnlijke ingrepen plaats, zoals het afknippen van varkensstaarten. Dat gebeurt om te voorkomen dat de dieren uit verveling in elkaars staart bijten. Staartbijten kan ook worden tegengegaan door de varkens meer ruimte en afleiding te geven.Ik vind het afknippen van varkensstaarten:

goed0%
slecht0%
geen mening0%

Create an online survey quiz or web pollDownload deze pagina!

Je kunt deze pagina downloaden [170 KB] , als PDF-bestand.
Handig om uit te printen, of om uit te delen in de klas!


Lees meer ...

Kippen

Varkens

Koeien en kalfjes

Vissen en konijnen

Dierziekten

Veetransport

Milieu en klimaat

Vlees: het kan anders!

Eieren: het kan anders!